Web Analytics Made Easy - Statcounter

صراط:

به گزارش صدا و سیما، مهم‌ترین رویداد‌های تاریخی جهان در چنین روزی (سوم آذر) به شرح زیر است:

درگذشت ذوالفنون

۷۴ سال پیش، در روز سوم دی سال ۱۳۲۶ هجری شمسی «حبیب الله سلطان آبادی عراقی» معروف به «ذوالفنون» ستاره شناس و تقویم نگار ایرانی درگذشت. وی در سال ۱۲۳۹ ش در نزدیکی شهر اراک در مرکز ایران متولد شد و پس از تحصیلات مقدماتی، به سبب علاقه به نجوم، به مطالعه در این زمینه پرداخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ذوالفنون بیست و سه ساله بود که برای تحصیل به نجف اشرف در عراق رفت و به مدت ده سال علوم اسلامی، بویژه تفسیر قرآن را آموخت. وی سپس به ایران بازگشت و به تدریس در مراکز علمی و اسلامی پرداخت. حبیب الله ذوالفنون اگرچه فقه، حدیث و ادبیات عرب را آموخته بود، اما علاقه و توچهش به نجوم و ریاضی بود. او در مورد حرکت ماه به کشفیات جدیدی دست یافت و در باره تناسب مکعبات نیز نظریات نوینی مطرح کرد. این ستاره شناس پرکار مدت‌ها تقویم ایران را استخراج می‌کرد و همچنین به زبان فارسی و عربی شعر می‌سرود. «حرکت قمر»، «تقویم استخراجی ذوالفنون» و کتابی در زمینه تفسیر قرآن، از جمله آثار حبیب الله ذوالفنون به شمار می‌روند.

درگذشت سیوطی، لغت شناس مسلمان

۵۳۲ سال پیش در چنین روزی، نوزدهم جمادی الاول سال ۹۱۱ هجری قمری «ابوالفضل عبدالرحمان سیوطی» ملقب به جلال الدین، فقیه، محدث و لغت شناس معروف در قاهره درگذشت.
او در سال ۸۴۹ هجری قمری متولد شد و در نوجوانی قرآن کریم را حفظ کرد. سیوطی سال‌ها در فقه، حدیث، تفسیر، نحو و لغت دانش آموخت و در این علوم بر معاصرین خود برتری یافت. تالیفات او را سیصد تا پانصد عنوان ذکر کرده اند که از بین آن‌ها می‌توان به «الاقتراح»، «الکتاب الکبیر» و «تاریخ الخلفاء» اشاره کرد.

تولد الغ بیگ دانشمند و مترجم ایرانی

۶۴۷ سال پیش در چنین روزی، نوزدهم جمادی الاول سال ۷۹۶ هجری قمری «الغ بیگ» (Ologh Beig)، دانشمند و منجم ایرانی متولد شد. او در دربار جدش امیر تیمور گورکانی پرورش یافت و بعد‌ها به فرمانروایی ماوراء النهر منصوب شد. الغ بیگ برخلاف تیمور، علاقه‌ای به کشورگشایی نداشت و بیشتر به سبب علاقه به علوم، بویژه علم نجوم شهرت یافت. او درسال ۸۲۴ هجری قمری در شهر سمرقند - در جنوب ازبکستان - مدرسه‌ای بنا کرد که مهمترین موضوع تدریس در آن، علم نجوم بود. اقدام مهم دیگر الغ بیگ، تاسیس رصدخانه‌ای در سمرقند بود. الغ بیگ نتایج فعالیت‌های خود را در کتابی تحت عنوان «زیج الغ بیگ» یا «زیج گورکانی»، به زبان فارسی به رشته تحریر درآورده است. الغ بیگ در سال ۸۵۳ هجری قمری درگذشت.

درگذشت واسکو دوگاما، دریانورد پرتغالی

۴۹۷ سال پیش، در روز بیست و چهارم دسامبر سال ۱۵۲۴ میلادی «واسکو دو گاما» (Vasco da Gama) دریانورد و کاشف معروف پرتغالی درگذشت.
وی در سال ۱۴۶۰ میلادی متولد شد. مهمترین اقدام وی، کشف راه آبی اروپا به آسیا و هند در سال ۱۴۹۸ میلادی بود. کشف وی از آن جهت حائز اهمیت بود که درسال ۱۴۵۳ امپراتوری عثمانی، راه زمینی اروپا به آسیا را بسته بود. واسکودو گاما با دور زدن قاره آفریقا، به هند رسید و با کشتار فراوان اهالی آن، زمینه استعمار هند توسط پرتغال را فراهم کرد.

حمله فرانسه به سرزمین گینه در آفریقا

۱۷۲ سال پیش در چنین روزی، بیست و چهارم دسامبر سال ۱۸۴۹ میلادی سپاهیان فرانسه به سرزمین گینه در غرب آفریقا، حمله کردند. این حمله، مقدمه تسخیر سرزمین زرخیز گینه توسط فرانسه بود. قبل از حمله قوای فرانسه شرکتی تجاری به نام کمپانی ساحل طلا در گینه ایجاد شده بود که زمینه را برای ورود قوای فرانسه به این سرزمین فراهم آورد. پس از ورود نیرو‌های فرانسوی به گینه، دولت فرانسه پایگاه‌هایی دراین منطقه ایجاد کرد و با انعقاد پیمان‌های متعدد با دیگر دولت‌های اروپایی، موقعیت خویش را در گینه مستحکم ساخت. بدین ترتیب گینه درسال ۱۹۱۳ میلادی به طور رسمی به تصرف فرانسه در آمد. سرانجام مردم گینه در یک همه پرسی در سال ۱۹۵۸ میلادی، خواستار رهایی از سلطه فرانسه شدند و گینه در همین سال، استقلال یافت.

استقلال لیبی

۷۰ سال پیش در چنین روزی، بیست و چهارم دسامبر سال ۱۹۵۱ میلادی با تصویب قطعنامه سازمان ملل متحد، لیبی استقلال خود را بازیافت و محمد ادریس المهدی به عنوان پادشاه لیبی برگزیده شد.
این کشور در گذشته به طرابلس مشهور بود و مدت‌ها تحت اشغال قوای بیگانه قرار داشت. لیبی در قرن شانزدهم میلادی توسط ارتش عثمانی اشغال شد. این کشور در آستانه جنگ جهانی اول با وجود مقاومت مردم، به تصرف ایتالیا درآمد و در اواسط جنگ جهانی دوم انگلستان و فرانسه، این کشور را اشغال کردند. سرانجام در سال ۱۹۵۱ میلادی، لیبی استقلال خود را بازیافت و در سال ۱۹۶۹ میلادی، گروهی از افسران جوان لیبی به رهبری سرهنگ معمر قذافی، طی یک کودتا، حکومت سلطنتی ادریس را سرنگون کردند. اما در فوریه سال ۲۰۱۱ مردم که از سال‌ها دیکتاتوری قذافی به تنگ آمده بودند، تحت تأثیر انقلاب‌های عربی، بر ضد وی به‌پا خاستند و پس از درگیر‌های نظامی گسترده، سرانجام در اوت همان سال با تصرف طرابلس پایتخت لیبی، به حکومت معمر قذافی پایان دادند. لیبی در شمال قاره آفریقا و جنوب دریای مدیترانه، حدود یک میلیون و هفتصد و شصت هزار کیلومتر مربع مساحت دارد و در همسایگی مصر، الجزایر، تونس، سودان، چاد و نیجر، واقع است.

منبع: صراط نیوز

کلیدواژه: درگذشت ذوالفنون تقویم تاریخ صراط سال پیش در چنین روزی هجری قمری متولد شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.seratnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صراط نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۷۳۱۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف شمشیر کمیاب ۱۰۰۰ ساله

نتایج تحقیقات جدید نشان داد که یک شمشیر کمیاب که لقب «اکس‌کالیبور» به آن داده شده است و در «والنسیا»، شهری واقع در اسپانیا کشف شده است، در حقیقت یک هزار سال قدمت دارد و این یعنی؛ این شمشیر آخرین‌بار زمانی از قبضه خارج شده است که بخش زیادی از اسپانیا تحت حکمرانی مسلمانان بوده است.

به گزارش ایسنا، «لایوساینس» در این‌باره نوشت، این شمشیر آهنین ۴۶ سانتی‌متری در سال ۱۹۹۴ درحالی داخل یک گور پیدا شد که به صورت عمودی در آن قرار داده شده بود و به همین دلیل به یاد شمشیر افسانه‌ای پادشاه «آرتور» لقب «اکس‌کالیبور» به این شمشیر داده شد. بر اساس داستان‌های قرون وسطایی، پادشاه «آرتور» این شمشیر را که به صورت عمودی داخل یک سنگ بود از آن بیرون کشید و به تاج و تخت بریتانیا رسید.

شمشیر والنسیا در خانه‌ای متعلق به دوران اسلامی پیدا شد. مقامات شهر والنسیا در بیانیه‌ای اعلام کردند که دسته شمشیر با صفحات برنز تزئین شده و دارای انحنا‌هایی است که کار با شمشیر را راحت‌تر می‌کند.

حتی با وجود اینکه شمشیر در یک محوطه متعلق به دوران اسلامی کشف شده است، یک ویژگی آن تعیین قدمت را دشوار می‌کرد؛ خمیدگی شمشیر کمی به سمت نوک شمشیر است که این ویژگی در شمشیر‌های ساخته شده توسط «ویزیگوت»‌ها که از سال ۴۱۸ تا ۷۱۱ میلادی بر اسپانیا حکومت می‌کردند نیز دیده می‌شود. در نتیجه این ابهام مطرح شده بود که آیا این شمشیر مربوط به دوران ویزیگوتی است یا اسلامی؟!

برای پاسخ دادن به این سوال، یک باستان‌شناس از «دانشگاه گرانادا» تحقیقاتی را برای تعیین قدمت این شمشیر آغاز کرد و با بررسی فلزکاری و رسوب به جای مانده در آن، به این نتیجه رسید که قدمت این شمشیر به قرن دهم میلادی بازمی‌گردد. همچنین مشخص شد که اندازه شمشیر برای اینکه توسط یک سوارکار مورد استفاده قرار بگیرد، تعیین شده بود.

دیگر خبرها

  • ۱۹  اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟
  • آیپد و آیفون تاشو سال آینده عرضه می‌شوند
  • اولین داروی رشد دندان آزمایش می‌شود
  • آیفون تاشو و مک بوک جدید در راه بازار
  • خوزستانی‌ها در انتهای جدول؛ اتفاقی که برای اولین بار در تاریخ لیگ برتر ایران افتاد
  • ۱۷ اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟
  • کشف شمشیر کمیاب ۱۰۰۰ ساله
  • کشف شمشیر کمیاب هزار ساله در اسپانیا
  • تلاش روسیه برای افتتاح کنسولگری در بنغازی
  • در آمریکا چه خبر است؟